Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Burek z serem Drukuj Email
poniedziałek, 12 lipca 2010 21:13

Burek z serem

Dzisiaj dla odmiany koleżanka z Kosowa przygotowała u mnie Burek, a ja zapisywałam przepis i robiłam zdjęcia. Burek jest bardzo popularny w krajach arabskich. To bardzo cieniutkie ciasto. Tak cienkie, że aż przeźroczyste. Zawijane jest luźno z różnym nadzieniem. Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Nadzienie może być np. z sera feta, szpinaku, mięsa mielonego, kapusty białej. Najczęściej jest robione na słono, ale można również zrobić ze słodkim nadzieniem. Pieczony jest w najwyższej temperaturze piekarnika. Mi przypomina bardzo ciasto francuskie, tylko jest mniej maślane, bo jest tylko cienko posmarowane roztopionym masłem, a nie jak ciasto francuskie wałkowane z dużą ilością masła. Burek jadany jest jako danie główne, bądź przekąska.

 Składniki:
Ciasto:

  • 400ml lekko ciepłej wody
  • około 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 2 opakowania sera feta (każde po 250g)
  • 500g serka kremowego, dowolnego lub twarogu 3 krotnie zmielonego
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • około 50g smalcu (Można użyć masła, margaryny  lub oleju. My dałyśmy masło, ale tradycyjnie robi się ze smalcem. Ile tłuszczu się daje to kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować).
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (z 10min.)
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser feta rozkruszyć, dodać serek, jajko i lekko posolić. Wymieszać.
  3. Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Masło ma być ciepłe).
  4. Ciasto podzielić na pół. Troszkę rozwałkować i posmarować cienko roztopionym masłem.

02

03

  1. Kolejno rozwałkować bardzo, ale to bardzo cienko na wielki mniej więcej okrągły placek (blat podsypać trochę mąką). Koleżanka z Kosowa użyła do rozwałkowania bardzo cienkiego wałeczka (porównałam to do szczebelka z dziecięcego łóżeczka). Według niej lepiej się nim rozwałkowuje niż zwykłym wałkiem, ale oczywiście można użyć wałka. Jeśli ma się już wprawę to najlepiej rozwałkować trochę ciasto i dalej rozciągać w rękach (kręcąc ciastem w powietrzu, trzymając ciasto na łokciach. Mniej więcej jak się robi ciasto na pizzę w pizzerii tylko, że kręcimy olbrzymim plackiem)  maksymalnie cienko jak się da. Jeśli ciasto się tak rozwałkuje lub rozciągnie, że lekko się porwie, to nic nie szkodzi. Lepiej lekko porwane niż za grube.

04

05

  1. Na brzegu ciasta nałożyć połowę nadzienia.

06

  1. Ciasto zawijać luźno w rulon równomiernie z każdej strony (zmniejszając okrąg). Zwijać luźno w stronę środka. Zwijając nadciągać rękami ciasto, aby było cienkie. Po każdym zawinięciu posmarować zawinięte ciasto masłem i dalej zwijać. Parę razy zawinąć.

07

08

  1. Kolejno zrobić nacięcie na środku i dalej zwijać, aż do końca. Otrzymamy jeden wielki rulon.

09

10

11

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć rulon, zawijając go na blasze.

12

  1. Tak samo przygotować drugą połowę ciasta i ułożyć na blasze. Ciasto pokropić z góry roztopionym masłem. Można (ale nie trzeba) pokroić już ciasto przed pieczeniem na kawałki.

13

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20- 30min. w temperaturze 250 °C.
  2. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
  3. Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków. Najlepszy jest na ciepło, ale na zimno jest też smaczny.

Smacznego Smile.

14

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #17 alan 2013-03-05 11:25
Drogie panie.spróstuje na pocz. Burek to danie muzulmanskie.ogólnie te danie nazywa się pita.więc pita z mięsem to burek.pita z serem to sirnica. Pita z szpinakiem to zeljanica.ale można dla ulatwienia używać nazwy burek.mała porada zamiast smalcu używać olej słonecznikowy.a na koniec pieczenia żeby burek niebyl chrupiacy obowiązkowo.zalewamy go szklanka goracej wody z solą i odrobina oleju i zapiekamy jeszcze na 5 min.a potem po upiczeniu przykrywamy szmatka kuchena aby burek odparowal.życzę znacznego .porad udzielal prawdziwy bosniak.pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #16 Monika 2012-11-24 14:51
Tak burek to danie muzułmańskie więc o żadnym smalcu mowy nie ma.
W ogóle ja to robię zupełnie inaczej, znaczy ciasto ok, a dalej idę prostszym sposobem (nauczona od Turka). Biały ser (dobrej jakości) rozgniatam ze śmietaną do tego daję sól i pieprz do smaku i duuuużo posiekanej zielonej pietruszki. Mieszam. Wykładam placek na naczynie żaroodporne posmarowane oliwą z oliwek na to (robię tak, melko+2 jaka+trochę oliwy z oliwek i soli - mieszam wszystko razem) tym smaruję placek, potem daję warstwę sera z pietruchą, następny placek, smaruję, ndzienie, kończę położeniem placka i posmaroaniem go tym mlekiem z jajkiem i oliwą. Wkładam do piekarnika, ok. 40 min. w temp. 180 stopni, jak widzę, że wierzch sie zezłocił znaczy, że już czas wyciągnąć. Nie muszę bawić się w zwijanie. Tak robią niektóre Turczynki. Potem kroję to nożem na kawałki i smacznego :)
Cytować
 
 
+2 #15 Joanna 2012-11-16 16:31
Kosovianko moja koleżanka z Kosowa nie jada wieprzowiny, a mimo to używa smalcu. Przecież smalec nie musi być wieprzowy. Można przecież kupić (lub zrobić samemu) smalec drobiowy, albo wołowy. W Niemczech np. jest bardzo popularny smalec z gęsi. Ona używa smalcu, oleju lub masła, a na szczególne okazje zawsze smalcu. Uważa, ze taki burek jest najsmaczniejszy .
Cytować
 
 
-1 #14 Kosovianka 2012-11-16 14:44
Drogie Panie, burek nauczyla mnie robić moja teściowa- bośniaczka,poku silabym sie stwierdzic, ze jest to danie 'muzumanów', a Pani Blogerka pisze tu o smalcu... pierwsze syszę....
Cytować
 
 
0 #13 Joanna 2011-12-07 20:25
Aga poszukaj w marketach. Powinno być w tesco, kauflandzie koło ciasta francuskiego.
Cytować
 
 
0 #12 aga-betterware 2011-12-07 20:10
Burek jest pyszny zwłaszcza taki ciepły prosto z pieca ale gdzie można kupić gotowe ciasto filo ???
Cytować
 
 
0 #11 monia 2011-09-09 19:20
przepis wygląda fantastycznie!! ! ja zrobiłam z mięsem... jeszcze nie mam wprawy... no i chyba mój piekarnik trochę za gorący, albo za mało tłuszczu dałam, bo burek wyszedł mi chrupiący!!! ale nie poddaję się!!! będę trenować, bo gra warta świeczki :O)
Cytować
 
 
0 #10 MONIKA A 2011-05-03 23:57
super potrawa....a ten wałeczek dodaje ..Burkowi..uroku...pozdrawiam i na pewno wypróbuję....a stary szczebelek też się znajdzie....
Cytować
 
 
0 #9 kasia 2010-07-16 09:17
Uwielbiam to! Zakochałam sie w Burkach 10 lat temu w Chorwacji. Teraz jadam je u Turków będąc za kazdym razem w Berlinie - pyszny jest z miesem, ale z feta i szpinakiem tez jest niczego sobie! Goraco POLECAM!
Cytować
 
 
0 #8 Iza 2010-07-14 11:35
super wyglada musi byc pyszne tylko ojjj trochę pracochłonne:(
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b