Domowe-Wypieki.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Spaghetti Carbonara Drukuj Email
wtorek, 01 maja 2012 19:59

spaghetti carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:

  • około 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu  zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.

Smacznego Smile.

02

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #59 Ola 2014-07-21 22:06
No u mnie szału nie było z powodu tej carbonarry.
Cytować
 
 
-1 #58 asabi 2014-07-09 17:20
Bede pierwasz osoba ktora peknie z przejedzenia to jest wysmienite fantastiko !!! Dodalam jeszcze brokul i kalafior uczta dla podniebienia ;)
Cytować
 
 
+1 #57 Beata 2014-06-18 17:11
Dzięki za przepis!
Od roku robię raz na jakiś czas Carbonare i zawsze upewniam się, że to Twój przepis znajduję- w końcu muszę go sobie zapisać, bo jest prosty, szybko się robi i smakuje wyśmienicie! :) DZIEKI!
Cytować
 
 
+1 #56 Magda 2014-06-07 19:16
Świetny przepis, danie wyszło mi w 100% i smakowało wyśmienicie! Polecam każdemu, idealne na obiad :)
Cytować
 
 
0 #55 Gosia z Edinburgha 2014-04-25 19:14
Hej,
Mam sporo przyjaciol Wlochow. Prawda jest taka, ze poczatkowo rzeczywiscie carbonara nie zawierala smietany. Jednak szybko - Wlosi, jak to Wlosi - Polnoc postanowila robic carbonare po swojemu i Poludnie po swojemu.
Wersja ze smietana jest bardziej codzienna i czasem uwazana za ubozsza ze wzgledu na mniejsza ilosc zoltek (jak by tu porownac... jak pomidorowka z koncentratu dla Polakow), co nie zmienia faktu, ze nadal jest to potrawa wloska.

Ze smietana, czy bez. ;)

Ps. Nie ma co byc nadwrazliwym pod wzgledem kalorii. Carbonary nie je sie codziennie!
Cytować
 
 
+2 #54 Sylwia 2014-03-26 15:25
Rewelacja! Nie mialam natki pietruszki wiec dodalam szpinak i odrobine czosnku I wyszlo super!
Cytować
 
 
+8 #53 Basia 2014-03-22 14:39
Cytuję Apolerna:
Jak ktoś lubi mieć dużo cholesterolu to powodzenia przed chwilą to zrobiłam i wyrzuciłam bo tego się nie da jeść ;/ sory ale to jest moje zdanie.


Przeczytałaś przepis zanim zrobiłaś? Jajka, śmietana, boczek... Spodziewałaś się,że jak zmieszasz wszystko razem to cholesterol wyparuje? sorry, ale pomyśl następnym razem :/
Cytować
 
 
+2 #52 esti 2014-03-13 16:21
Właśnie skorzystalam z przepisu i dodałam jeszcze brokula. Pychaaaa!
Cytować
 
 
+11 #51 patrycja 2013-11-28 15:44
ja mam 16 lat i to zrobilam ! nie obchdz mnie czy to powinno byc ze smietana czy nie, wyszlo pyszne i kremowe, prostr do zrobienia i efektowne ! przepyszne :)
Cytować
 
 
+2 #50 Leszek Jerzy 2013-11-17 17:09
Carbonara po mojemu, a właściwie wg mojego brata, który ten przepis przywiózł dawno temu z Włoch: pokrojony w niedużą kostkę boczek podsmażyć na oliwie (jeśli chudy; jeśli bardziej tłusty, to oczywiście bez oliwy), a na nim niedużą ilość drobno posiekanej cebuli. Podlać białym wytrawnym winem i dodać trochę tymianku. Zredukować - wino powinno wyparować w całości. Reszta normalnie: jajka rozbełtane z solą pieprzem, tartym serem (parmigiano, pecorino - raczej romano, sardo zbyt ostre - grana padano itd.) i posiekana pietruszką. Słodka śmietanka opcjonalnie - ja trochę dodaję, by sos był bardziej aksamitny i wilgotny. Ugotowany al dente makaron króciutko podsmażyć na patelni z boczkiem, wlać jajówę, zamieszać i podawać, gdy tylko zaczyna gęstnieć. Jeśli ktoś powie, że to już nie carbonara, OK - ale jaka dobra!
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b