Domowe-Wypieki.pl

Leśny mech (18 Jun 2015)
Lody z creme fraiche (17 Jun 2015)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Spaghetti Carbonara Drukuj Email
wtorek, 01 maja 2012 19:59

spaghetti carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:

  • około 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu  zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.

Smacznego Smile.

02

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #67 Grażyna 2015-05-28 11:57
Carbonara czy nie, ważne, że pyszne. Robiłam je już kiedyś i naprawdę cieszę się, że zanotowałam adres tej strony, bo właśnie dziś zamierzam to powtórzyć.O dziwo, danie nie jest tak tłuste i ciężkostrawne, jak by się wydawało z opisu - o ile nie przesadzi się z ilością, choć naprawdę trudno się opanować :)
Cytować
 
 
0 #66 Joanna 2015-05-25 21:59
Przepis wypróbowany i bardzo udany. :) Jak w restauracji ;) Polecam i zapisuję jako wypróbowany :)
Cytować
 
 
+2 #65 grazka 2015-03-01 13:19
Zrobiłam i naprawdę wyszła super. Polecam każdemu ten przepis.
Cytować
 
 
+4 #64 Witek 2014-10-08 14:31
Ha Ha!!! Dostałem śmietanę, ale oczywiście tylko w polskim sklepie, zrobiłem. PYCHOTA. PYCHOTA. Ledwie zdążyłem trochę schować dla siebie, bo by rodzinka całą wymłóciła.
Wielkie dzięki za ten przepis Joasiu.
Pozdrawiam serdecznie
Witek
Cytować
 
 
+3 #63 Joanna 2014-10-04 10:24
Witku powinna, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność to użyj śmietany o niższym procencie nadającą się do gotowania.
Cytować
 
 
0 #62 Witek 2014-10-04 09:57
Witam !
Mam pytanko. Czy śmietana musi być 30%-wa? Nigdy nie gotowałem carbonary, ale we Włoszech, wręcz się nią zażerałem, aż mi ślinka cieknie na samą myśl.
Pozdrawiam
Witek :roll:
Cytować
 
 
+2 #61 Jagoda 2014-08-27 19:10
Wyszło pysznie! Zawsze psułam carbonare a teraz wyszło idealnie, dzięki za przepis :)
Cytować
 
 
+1 #60 Ola 2014-07-31 17:58
Bardzo smaczne!
Cytować
 
 
-4 #59 Ola 2014-07-21 22:06
No u mnie szału nie było z powodu tej carbonarry.
Cytować
 
 
+2 #58 asabi 2014-07-09 17:20
Bede pierwasz osoba ktora peknie z przejedzenia to jest wysmienite fantastiko !!! Dodalam jeszcze brokul i kalafior uczta dla podniebienia ;)
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250