Domowe-Wypieki.pl

Pfeffernüsse (18 Dec 2014)
Marlenka (12 Dec 2014)

Fani na Google+

Fani na Facebook'u

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Gotowanie.pl


Spaghetti Carbonara Drukuj Email
wtorek, 01 maja 2012 19:59

spaghetti carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:

  • około 400g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 200g boczku
  • 60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
  3. Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu  zmiksować blenderem.
  4. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.

Smacznego Smile.

02

follow_bird-b
a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #64 Witek 2014-10-08 14:31
Ha Ha!!! Dostałem śmietanę, ale oczywiście tylko w polskim sklepie, zrobiłem. PYCHOTA. PYCHOTA. Ledwie zdążyłem trochę schować dla siebie, bo by rodzinka całą wymłóciła.
Wielkie dzięki za ten przepis Joasiu.
Pozdrawiam serdecznie
Witek
Cytować
 
 
0 #63 Joanna 2014-10-04 10:24
Witku powinna, ale jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność to użyj śmietany o niższym procencie nadającą się do gotowania.
Cytować
 
 
0 #62 Witek 2014-10-04 09:57
Witam !
Mam pytanko. Czy śmietana musi być 30%-wa? Nigdy nie gotowałem carbonary, ale we Włoszech, wręcz się nią zażerałem, aż mi ślinka cieknie na samą myśl.
Pozdrawiam
Witek :roll:
Cytować
 
 
+1 #61 Jagoda 2014-08-27 19:10
Wyszło pysznie! Zawsze psułam carbonare a teraz wyszło idealnie, dzięki za przepis :)
Cytować
 
 
+1 #60 Ola 2014-07-31 17:58
Bardzo smaczne!
Cytować
 
 
-2 #59 Ola 2014-07-21 22:06
No u mnie szału nie było z powodu tej carbonarry.
Cytować
 
 
-1 #58 asabi 2014-07-09 17:20
Bede pierwasz osoba ktora peknie z przejedzenia to jest wysmienite fantastiko !!! Dodalam jeszcze brokul i kalafior uczta dla podniebienia ;)
Cytować
 
 
-1 #57 Beata 2014-06-18 17:11
Dzięki za przepis!
Od roku robię raz na jakiś czas Carbonare i zawsze upewniam się, że to Twój przepis znajduję- w końcu muszę go sobie zapisać, bo jest prosty, szybko się robi i smakuje wyśmienicie! :) DZIEKI!
Cytować
 
 
+5 #56 Magda 2014-06-07 19:16
Świetny przepis, danie wyszło mi w 100% i smakowało wyśmienicie! Polecam każdemu, idealne na obiad :)
Cytować
 
 
0 #55 Gosia z Edinburgha 2014-04-25 19:14
Hej,
Mam sporo przyjaciol Wlochow. Prawda jest taka, ze poczatkowo rzeczywiscie carbonara nie zawierala smietany. Jednak szybko - Wlosi, jak to Wlosi - Polnoc postanowila robic carbonare po swojemu i Poludnie po swojemu.
Wersja ze smietana jest bardziej codzienna i czasem uwazana za ubozsza ze wzgledu na mniejsza ilosc zoltek (jak by tu porownac... jak pomidorowka z koncentratu dla Polakow), co nie zmienia faktu, ze nadal jest to potrawa wloska.

Ze smietana, czy bez. ;)

Ps. Nie ma co byc nadwrazliwym pod wzgledem kalorii. Carbonary nie je sie codziennie!
Cytować
 
Jesien_250x250
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
Nowa Kolekcja K 250x250
 

ububu