Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl
www.Domowe-Gotowanie.pl


Zapiekanka z makaronem i szynką Drukuj Email
niedziela, 04 kwietnia 2010 19:05

Zapiekanka z makaronem i szynką

Proste i szybkie danie, z paru podstawowych składników. Przepis do przygotowania w Thermomix na dole strony.

Składniki na 2-3 porcje:

  • ok. 170g makaronu
  • 150g szynki
  • 150g startego sera żółtego (typu Ementaler lub Gouda)
  • 500ml wody
  • 100g słodkiej śmietany 30%
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na makaron.
  3. Wodę i słodką śmietanę zagotować. Dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Wymieszać.
  4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić nią sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos nie powinien być zbyt gęsty).
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem.
  6. Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30min. w temperaturze 200°C.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 170g makaronu
  • 150g szynki
  • 150g sera żółtego
  • 500g wody
  • 100g słodkiej śmietany 30%
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na makaron.
  3. Ser pociąć na grube kawałki i zmiksować 5s./obr.5. Ser odłożyć na bok.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę i śmietanę. Dodać kostkę rosołową, sól, pieprz, paprykę, zioła, przecier pomidorowy i mąkę. Gotować 5min./100°/obr.2.
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem.
  6. Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30min. w temperaturze 200°C.

Smacznego Smile.

 

02

follow_bird-b
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 

Komentarze  

 
0 #8 Joanna 2014-03-17 18:39
Maki nie. Pozostawiamy odkryte.
Cytować
 
 
0 #7 Maki 2014-03-17 18:37
(Pytanie od początkującej kucharki) Czy naczynie żaroodporne przykryć pokrywą?
Cytować
 
 
+1 #6 Joanna 2014-01-09 10:11
Kamilu dokładnie tak :) Makaron ma być nie ugotowany.
Cytować
 
 
0 #5 Kamil 2014-01-09 07:45
ale jak surowy makaron? czyli jaki? nie ugotowany ??????????
Cytować
 
 
+1 #4 Joanna 2013-07-01 12:36
Ewi nie.
Cytować
 
 
+1 #3 Ewi 2013-07-01 12:08
Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym??
Cytować
 
 
+6 #2 ela 2013-03-09 15:05
Właśnie zrobiłam na obiad. Bardzo dobra - domownicy zachwyceni. Genialny pomysł z tym "surowym" makaronem zyskujemy 15 min na przygotowaniu. Trochę zwiększyłam proporcje bo jest nas 4. Serdecznie polecam i pozdrawiam Panią Joannę.
Cytować
 
 
+3 #1 Iwona 2012-10-10 12:31
Świetny przepis!

Moim zdaniem wygrywa z wszelkimi daniami gotowymi typu "pomysł na".
Cytować
 
DARMOWA dostawa i zwrot!
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
Nowa Kolekcja K 250x250
 
Wielka_wyprzedaz Image Banner 300 x 250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

pinterest

follow_bird-b