Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Kremowa zupa pieczarkowa podana z groszkiem ptysiowym. Zupa jest smaczna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Zamiast groszku ptysiowego można serwować ją również z grzankami.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 750ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50ml śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • trochę natki pietruszki
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  4. Na łyżce oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
  5. Masło roztopić. Dodać mąkę i smażyć chwilkę ciągle mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Dodać zimny wywar szybko mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę rozlać do talerzy i posypać groszkiem ptysiowym.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Zupa krem z pieczarek Zupa krem z pieczarek