Sałatka żydowska

Podstawowymi składnikami sałatki żydowskiej są ziemniaki, jajka i cebula. Przygotowując tę sałatkę warto jest zwrócić uwagę na jakość ziemniaków. Nie powinny być one sypkie po ugotowaniu, aby dało się je bez problemu pokroić w kostkę. Sałatka pasuje do mięsa, wędliny, jak również śledzi. Można ją jeść także samą z pieczywem.

Od lat robię tę sałatkę, zamieniając zwykłą cebulę na młodą, zieloną cebulkę. Polecam spróbować. Zielona cebulka jest zdecydowanie delikatniejsza i według mnie sałatka z jej dodatkiem smakuje lepiej. Poza tym taka wersja jest wizualnie atrakcyjniejsza.

Składniki na ok. 8 porcji (ok. 1,5 litra):

  • 1 kg ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • 6 jajek
  • 1 cebula lub pęczek zielonej, młodej cebulki (albo szczypiorku)
  • ok. 300 ml majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ciepłe obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Dobrze jest ziemniaki oziębić, wstawiając je po obraniu na jakiś czas np. do lodówki, aby były twarde, dzięki czemu łatwiej będzie się je kroić i nie będą się rozpadać. Można ugotować ziemniaki wieczór wcześniej).
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić drobno. (Jeśli używamy zwykłą cebulę, należy ją obrać i drobno posiekać).
  5. Ziemniaki, jajka i cebulę przełożyć do miski. Dodać tyle majonezu, aby składniki się połączyły, a sałatka nie była za sucha. (Ilość majonezu zależy od ziemniaków).
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka żydowska Sałatka żydowska