Naleśniki gryczane z kurczakiem i pomidorem

Gryczane, bezglutenowe naleśniki posmarowane dipem z awokado, z kawałkami piersi z kurczaka i plasterkami pomidora.

Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:

Ciasto naleśnikowe:

  • 100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy

Nadzienie:

  • dip z awokado według przepisu: „Dip z awokado”
  • 2 pomidory
  • ok. 400g piersi z kurczaka
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować naleśniki. Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
  2. Rozgrzać patelnię o średnicy ok. 28 cm z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  3. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
  4. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilości oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Naleśniki posmarować dipem z awokado. Posypać szczypiorkiem. Rozłożyć kawałki mięsa i po 3 plasterki pomidora. Zwinąć w rulon lub kopertę.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Naleśniki gryczane z kurczakiem i pomidorem Naleśniki gryczane z kurczakiem i pomidorem