Sałatka z zupki chińskiej z ananasem

Sałatka makaronowa z ananasem, kukurydzą i ogórkiem. To idealna sałatka imprezowa, o ciekawej kompozycji i interesującym smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Można przygotować ją spokojnie dzień wcześniej.

Składniki na ok. 6 -8 porcji:

  • 1 opakowanie łagodnej zupki chińskiej (waga zupki ok. 60- 70g)
  • mała puszka ananasa (potrzebny sok i 3 plastry)
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 4 jajka
  • ½ puszki kukurydzy (ok. 150 g odsączonej kukurydzy)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • majonez (ok. kilku łyżek)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. 3 plasterki ananasa odsączyć na sitku.
  2. Jajka ugotować na twardo.
  3. Ok. 140 ml soku z ananasa (z puszki) mocno podgrzać. Pokruszony makaron razem z przyprawami zalać gorącym sokiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem. (Soku należy dać tyle, aby po napęcznieniu makaronu nie pozostało dodatkowego płynu).
  4. Ogórki i jajka pokroić w kostkę.
  5. Ananasa pokroić na małe kawałki.
  6. W jednej misce połączyć napęczniały makaron, ogórki, jajka, ananasa, kukurydzę, koperek i majonez. (Majonezu dodać według uznania. Można dać tylko tyle, aby połączyć wszystkie składniki, albo więcej, jak kto lubi). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6- 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z zupki chińskiej z ananasem