Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
  • trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
  • olej

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.

2

  1. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.

3

  1. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Powiązane przepisy