Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim

Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim

Mięso mielone z warzywami i serem mozzarella w cieście francuskim. Kieszonki są idealne na smaczną i ciepłą kolację, jak również jako przekąska.

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 200g)
  • papryka konserwowa
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i cukinię. Usmażyć. Na końcu dodać fasolę. Posolić i popieprzyć. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W połowie kwadratów zrobić nacięcia jak na zdjęciu. (Można nożem, jeśli nie macie takiego wałka lub zrobić dowolny wzorek według uznania).

2

  1. Kwadraty ciasta bez wzorku ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć mięso mielone, pozostawiając odstęp od brzegów.
  2. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  3. Papryki pokroić na kawałki.
  4. Na mięsie ułożyć plasterek sera i kawałek papryki. Przykryć ciastem ze wzorkiem. Boki dobrze skleić. Ciasto posmarować z góry rozkłóconym jajkiem.

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim Kieszonki z mięsem mielonym w cieście francuskim