Placki z sera i ziemniaków

Placki z sera i ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków i serka kremowego, podane oprószone cukrem pudrem lub z musem jabłkowym.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 300g ziemniaków
  • 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Do ziemniaków dodać serek, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  3. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
  4. Podawać z cukrem pudrem lub musem jabłkowym.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Placki z sera i ziemniaków Placki z sera i ziemniaków